De voorlaatste les over EHBO. De kinderen kregen een herhalingsles. Vervolgens mochten ze een bladwijzer maken, dat ervoor zorgt dat ze nooit meer vergeten welk nummer ze moeten bellen als er iets ernstig gebeurd.
Thema: de bij 4
Les 4 draaide alles rond de imker. We hoorden een informatief verhaal van de imker. Daarna moesten we de materialen die in het verhaal voorkwamen ook kunnen aanduiden in het echt. We maakten kennis met het imkerpak, de kap, de bijenwas, de handschoenen, de bijenkast, het honingraam met de honingraat erin en de beroker (waar de bijtjes rustig van worden).
Thema: de bij 3
De kinderen kregen les over de bijendans. De bijendans is een middel om te communiceren met andere bijen, over de plaats waar de voedselbron precies ligt. We probeerden dit visueel voor te stellen zodat de dans goed in hun hoofd blijft zitten. Ook de bijensterfte werd aangehaald. De kinderen plaatsten de taken van de werkster (bij) in de chronologische volgorde. Tot slot zagen we nog twee filmpjes. Eén waarin verduidelijkt werd hoe de bijendans in elkaar zit en één over de paarvlucht van de koningin.
Thema: de bij 2
De tweede les was iets interactiever. Eerst kregen de kinderen uitleg over de verschillende functies van de bij: de koningin, de werkster en de dar. Ze kregen te horen wat de taken van deze rollen precies zijn. We goten dit in een toneelstuk zodat we het goed blijven onthouden. Zo moest de schoonmaakster de cellen poetsen, de voedster de larven voeden, de bouwvakker cellen dicht metselen en nieuwe kamers bouwen, de bewaakster het grote gevaar buiten houden en tot slot ook de haalbij die op zoek gaat naar nectar in bloemen. Dit zijn allerlei taken van de werkster. De kinderen kregen een echte bijenraat te zien waarin eitjes en larven zaten. Ook de bestuiving van de bloemen werd duidelijk voorgesteld.
Abonneren op:
Posts (Atom)